lördag 3 oktober 2020

Vinbärsmuffins med citronsmak

VINBÄRSMUFFINS MED CITRONSMAK

Vem kan tacka nej till en liten, läcker muffins till fikat? Speciellt denna vinbärsmuffins med citronsmak som har en topping av philadelphiaost och grädde.

14 st

75 g mjukt smör
1 3/4 dl råströsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 krm salt
1½ tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
1 dl gräddfil

Fyllning:
125 g hallon eller röda vinbär

Topping:
1 gelatinblad
3/4 dl äggvita
1½ dl florsocker
150 g philadelphiaost
1 dl vispad grädde
vinbär eller hallon


Sätt ugnen på 200°.

Vispa smör och råsocker. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda samman vetemjöl, salt, bakpulver och citronskal och rör ned i äggsmeten. Tillsätt gräddfilen och rör om. Fördela smeten i dubbla muffinsformar och grädda mitt i ugnen 15 - 20 minuter. Låt dem svalna på galler.

Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten 5 minuter. Krama ur vattnet och smält gelatinet i en skål i mikron ca 10 sekunder på full effekt eller i en kastrull på spisen. Vispa äggvitan hårt till toppingen. Blanda ned florsockret och det smälta gelatinbladet. Rör ned philadelphiaosten och den vispade grädden. Vispa så att allt blandas. Låt stå i kylen tills det stelnar, ca 30 minuter.

Lägg toppingen i en engångsspritspåse med ett tyll. Spritsa toppingen på de avsvalnade muffinsen och toppa med vinbär eller hallon.



Foto: Thomas Carlén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar