lördag 10 oktober 2020

Plommonpajer med nötkrokant och mandelmassa

PLOMMONPAJER MED NÖTKROKANT
OCH MANDELMASSA

Njut av en egen liten dessertpaj med saftig mazarinfyllning och söta plommon. Toppa med en klick gräddkräm och litet knaprig nötkrokant och lyckan är gjord.

Ca 8 st

Mördeg:
1 dl havregryn
125 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
3/4 dl rörsocker strö
½ tsk nystött kardemumma
½ tsk malen kanel
½ finriven bittermandel

Fyllning:
125 g mandelmassa
50 g smör eller margarin
1 ägg
1 msk vetemjöl
6 - 8 plommon, 350 g
½ dl aprikosmarmelad
utan fruktbitar

Nötkrokant:
3/4 dl rörsocker strö
1 dl grovhackade hasselnötter

Servering:
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraîche
2 tsk florsocker

8 portionsformar, ca
10 cm i diameter


Mördeg:
Krossa havregrynen och hacka samman med resterande ingredienser till en deg. Lägg kylskåpskallt minst 30 minuter.

Fyllning:
Riv mandelmassan. Tillsätt matfettet och rör massan ljus och porös. Tillsätt ägg och mjöl och rör om varsamt till en slät smet. 

Sätt ugnen på 200°.

Ta fram den kalla degen och skär i 8 jämnstora bitar. Tryck ut dem jämnt i låga portionsformar. Bred ut mandelfyllningen i formarna. Dela och kärna ur plommonen. Skär dem i klyftor och lägg i ett vackert mönster ovanpå mandelsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.

Ge marmeladen ett snabbt uppkok och pensla den tunt över plommonklyftorna.

Nötkrokant:
Smält sockret tills det är svagt gyllenbrunt i en stekpanna. Tillsätt nötterna och rör om så att de blir jämnt karamelliserade. Strö ut dem på ett lätt oljat smörpapper och sära dem åt. Låt kallna innan de bryts i mindre bitar.

Vispa grädde och crème fraîche och smaksätt med florsocker. Servera pajerna med gräddkrämen och strö över nötkrokant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar