lördag 3 oktober 2020

Morotskaka med aprikoser, kardemumma och ingefära

MOROTSKAKA MED APRIKOSER,
KARDEMUMMA OCH INGEFÄRA

Den ståtliga orangefärgade morotskakan är fantastiskt god.

1 kaka

100 g smör
1½ dl mjölk
3ägg
2 3/4 dl socker
4½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemummakärnor,
stötta i mortel
2 tsk färskriven ingefära
225 g mixade eller finrivna morötter
100 g hackade aprikoser

Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk persikolikör eller vatten
6 hackade aprikoser


Sätt ugnen på 175°.

Smörj och bröa en kransform som rymmer ca 2 liter.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Rör ned smör- och mjölkblandningen. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, stött kardemumma, ingefära, morötter och aprikoser. Rör ned det i smeten.

Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Låt kakan stå i formen 5 minuter innan den stjälps upp på sockrad bakduk. Blanda florsocker och persikolikör i en bunke till en slät glasyr. Låt kakan kallna och glasera den sedan. Strö över hackade aprikoser.




Foto: Thomas Carlén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar