MOROTSKAKA MED APRIKOSER,
KARDEMUMMA OCH INGEFÄRA
Den ståtliga orangefärgade morotskakan är fantastiskt god.
1 kaka
100 g smör
1½ dl mjölk
3ägg
2 3/4 dl socker
4½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemummakärnor,
stötta i mortel
2 tsk färskriven ingefära
225 g mixade eller finrivna morötter
100 g hackade aprikoser
Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk persikolikör eller vatten
6 hackade aprikoser
Sätt ugnen på 175°.
Smörj och bröa en kransform som rymmer ca 2 liter.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Rör ned smör- och mjölkblandningen. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, stött kardemumma, ingefära, morötter och aprikoser. Rör ned det i smeten.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Låt kakan stå i formen 5 minuter innan den stjälps upp på sockrad bakduk. Blanda florsocker och persikolikör i en bunke till en slät glasyr. Låt kakan kallna och glasera den sedan. Strö över hackade aprikoser.
Foto: Thomas Carlén
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar