lördag 31 oktober 2020

Vinbärsfromagetårta

VINBÄRSFROMAGETÅRTA

6 portioner

225 g digestivekex
30 - 35 g smält smör

Vinbärsfromage:
250 g svarta vinbär
ca 1½ dl socker
4 ägg
3 dl vispgrädde
10 gelatinblad
1½ dl stark svart vinbärssaft

Gelé:
3 gelatinblad
2 dl stark svart vinbärssaft
färska svarta vinbär


Krossa kexen i mortel eller mixer och blanda med smält smör. Tryck ut blandningen i en springform, 24 - 25 cm i diameter. Ställ in den i kylskåpet. 

Kör vinbären i mixer med ca ½ dl socker. Dela äggen i gulor och vitor och vispa gulorna till luftigt skum med 1 dl socker. Vispa 2 av vitorna till fast skum, ev med 1 - 2 msk socker mot slutet. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 10 minuter och lös dem sedan i kokande svart vinbärssaft. Rör om väl och låt svalna litet.

Blanda ägguleskummet med vinbärsmoset och rör sedan ned gelatinblandningen innan vitorna vänds i med lätta tag. Blanda allt väl och häll upp fromagen över kexbottnen i formen. Ställ den kallt tills fromagen stelnar.

Lägg gelatinbladen till geléet i blöt i kallt vatten en kort stund och lös dem sedan i kokande saft. Låt saften svalna, rör om då och då så att gelatinet är väl blandat. När geléet är svalt och börjar tjockna litet grann öser du det över tårtan, ev i två omgångar.

Garnera med svarta vinbär i geléet och låt tårtan stå kallt medan geléet stelnar.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar