CHOKLADKAKA MED JORDGUBBAR
10 bitar
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 dl siktad kakao
1 tsk vaniljsocker
Chokladkräm:
1½ dl vispgrädde
100 g mörk choklad
100 g ljus choklad
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
1 l jordgubbar
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt smöret. Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao. Rör ned mjölblandningen i äggsmeten. Häll i en smord och bröad form, 20 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Grädda 25 minuter. Låt den kallna så stelnar den.
Chokladkräm:
Värm grädden till kokpunkten i en tjockbottnad kastrull. Ta den från värmen och tillsätt chokladen i bitar med vaniljsockret. Rör tills chokladen smält. Låt krämen svalna. Häll sedan över den i en skål och ställ in i kylen. Rör i den då och då tills den tjocknat till krämkonsistens. Det tar ca 1 timme.
Bred chokladkrämen över kakan. Rensa jordgubbarna och sätt dem på kakan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar