fredag 11 september 2020

Sommarens godaste paj

SOMMARENS GODASTE PAJ

Helt omöjlig att motstå är jordgubbsdesserten, ett mellanting mellan tårta och paj.

6 - 8 portioner

Deg:
3 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
4 msk socker
½ uppvispat ägg
1 msk vatten

Kräm:
2 citroner
3 ägg
2 dl socker
100 g smör eller margarin
1½ dl vispgrädde

Garnering:
½ - 1 l jordgubbar
citronmeliss


Sätt ugnen på 200°.

Blanda mjöl, bakpulver och socker. Smula i fettet och tillsätt ägg och vatten. Kavla eller kläm ut degen i en form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter. Nagga och låt degen stå kallt ca 15 minuter. Grädda ca 20 minuter. Låt pajskalet kallna. 

Riv skalet av citronerna och pressa ur saften. Vispa samman ägg och socker. Tillsätt skal och saft. Sjud upp det under vispning till en tjock kräm. Klicka i fettet. Låt krämen kallna. 

Vispa grädden och rör ned krämen. Bred ut den i pajskalet och garnera med jordgubbar och citronmeliss.

Dessertens pajskal och kräm kan göras färdiga i förväg. Fyll krämen i skalet innan desserten ska ätas.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar