fredag 11 september 2020

Mandelkaka med finess

MANDELKAKA FINESS

Ett bakverk som kan serveras både som dessert eller tårta med kaffe eller te.

6 - 8 bitar

100 g sötmandel
4 äggvitor
½ dl rörsocker strö

Kräm:
½ dl mjölk
1 msk rörsocker strö
4 äggulor
2 tsk potatismjöl
50 g smör

Garnering:
7 sötmandlar

Servering:
bär


Sätt ugnen på 175°.

Smörj en bakform som är 18 cm i diameter och rymmer 1½ liter. Klä den gärna med ett bakplåtspapper i botten. Låt papperet gå ett par cm upp runt kanten. Mal mandeln. Dela äggen i gulor och vitor. Spara gulorna till krämen.  Vispa vitorna till ett så fast skum att du kan vända skålen och inget rinner ut. Blanda äggvitorna med mandeln och sockret och skrapa ned smeten i en formen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.

Kräm:
Häll i mjölk, rörsocker, äggulor och potatismjöl i en kastrull. Värm under omrörning men låt det inte koka. Ta kastrullen från plattan när blandningen är strax under kokpunkten och börjar tjockna.

Tillsätt smöret klickvis under omrörning. Låt krämen svalna. Stjälp upp kakan på ett fat och bred krämen över kakan. Grovhacka mandeln och strö över. Servera direkt eller låt stå i kylskåp några timmar. Servera gärna med bär av valfritt slag.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar