fredag 11 september 2020

Rabarber- och äppelpaj med vit chokladsås

RABARBER- OCH ÄPPELPAJ MED
VIT CHOKLADSÅS

8 portioner

3 - 5 rabarberstjälkar
2 äpplen
2 msk potatismjöl
3/4 dl råsocker
1 tsk malen kardemumma

Smuldeg:
3 dl vetemjöl
1½ dl kokosflingor
3/4 dl socker
150 g smör
25 g sötmandel eller mandelspån

Vit chokladsås:
3 dl mjölk
2 tsk kardemummakärnor
2 äggulor
½ dl socker
1 msk majsstärkelse
150 g vit choklad
5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker


Sätt ugnen på 225°.

Vit chokladsås:
Värm mjölken i en kastrull tillsammans med kardemummakärnorna. Låt kastrullen stå vid sidan av plattan 10 minuter med locket på. Sila bort kardemummakärnorna och spara mjölken. 

Blanda äggulor, socker, majsstärkelse och kardemummamjölk i en rostfri kastrull. Sjud såsen under vispning tills den tjocknar. Låt svalna i kallt vattenbad. Smält chokladen i 2½ - 3 minuter i en glasskål i mikron. Rör ned den i grädden och vispa den tjock. Blanda grädden med kardemummasåsen och vaniljsockret. Låt stå i kylen fram till servering.

Paj:
Ansa och skär rabarbern i cm-tjocka skivor. Skär smöret i tärningar och finfördela det i mjölblandningen till en grynig massa. Strö smuldegen över rabarberna och äpplena. Strö över skållad och hackad mandel. Grädda pajen mitt i ugnen ca 25 minuter. 

Servera pajen ljummen med vit chokladsås. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar