MASCARPONETÅRTA MED JORDGUBBAR
8 - 10 bitar
Sylt:
125 g jordgubbar
½ dl syltsocker
1 msk crema di balsamico hallon
Marängbotten:
100 g valnötskärnor
2 dl socker
4 stora äggvitor
1 krm pressad citronsaft
Fyllning:
2 dl vispgrädde
250 g mascarpone
2 tsk vaniljsocker
½ dl hackad pistagemandel
Garnering:
50 g smält mörk choklad
½ dl hackad pistagemandel
125 g jordgubbar
Sätt ugnen på 125°.
Sylt:
Skölj och ta bort blomfästet på jordgubbarna. Mixa dem. Koka jordgubbarna med syltsocker under omrörning ca 2 minuter. Tillsätt hallonvinäger och smaka av. Låt sylten svalna i en skål.
Marängbotten:
Mal valnötskärnorna i mandelkvarn och blanda med sockret i en skål. Vispa äggvitorna med elvisp till hårt skum i en ren bunke med rena vispar. Blanda ned nöt- och sockerblandningen med stora tag med en slickepott. Rita 2 cirklar, ca 20 cm i diameter, på ett bakplåtspapper och fördela marängsmeten i cirklarna. Grädda i ugnen ca 1 timme. Låt bottnarna kallna på galler.
Fyllning:
Vispa grädden och blanda ned mascarponeost och vaniljsocker. Bred gräddblandningen varvat med sylt och hackade pistagenötter i två omgångar mellan marängbottnarna. Garnera den övre botten med spritsad smält mörk choklad, hackad pistagemandel och skivade jordgubbar. Servera tårtan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar