torsdag 10 september 2020

Sommarbullar

SOMMARBULLAR

20 st

25 g jäst
2 dl kaffegrädde
75 g smör eller margarin
½ dl socker
1 ägg
7½ dl vetemjöl

Fyllning:
100 g mandelmassa
30 g smör eller margarin
½ l jordgubbar

Pensling:
uppvispat ägg

Garnering:
2 dl florsocker med jordgubbssmak
1½ msk vatten
½ l jordgubbar


Sätt ugnen på 250°.

Smula ned jästen i en liten skål. Låt grädden bli fingervarm och häll den över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Rör matfett och socker mjukt och smidigt. Tillsätt ägg och jästblandningen. Arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

Riv mandelmassan under tiden och arbeta samman den med matfett. Halvera ev jordgubbarna. 

Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Kavla ut den till en stor fyrkantig kaka. Ta med mått ut runda kakor, ca 9 cm i diameter. Fördela mandelmassa och en jordgubbe mitt på varje kaka. Nyp ihop bullarna ordentligt till små knyten. Lägg dem med skarven nedåt på bakpappersklädda plåtar och låt bullarna jäsa under duk ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen 6 - 8 minuter. Låt bullarna kallna på galler under duk.

Rör ut florsocker med vatten och glasera bullarna med det. Sätt ev en jordgubbe på toppen av varje bulle. Bullarna går att frysa, men vänta då med garneringen.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar