RULLTÅRTA MED LEMON CURD
Ca 10 skivor
3 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
3/4 dl kokande vatten
Lemon curd:
rivet skal av 1 citron
1 dl pressad citronsaft
3 äggulor
2 dl socker
100 g smör
Garnering:
3 dl vispgrädde
200 g hallon
Sätt ugnen på 225°.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt, gärna med elvisp. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och sikta ned i smeten. Tillsätt kokande vatten och rör om till en jämn smet. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 7 minuter. Strö på rikligt med socker och stjälp upp kakan på papper och lossa bakplåtspapperet. Låt svalna.
Lemon curd:
Skrubba citronerna i varmt vatten. Riv skalet fint och pressa ur saften. Blanda citronskal och -saft, äggulor och socker i en kastrull. Värm under omrörning tills smeten tjocknar något. Ta kastrullen från värmen och vispa i smöret i klickar. Låt krämen kallna ett par timmar i kylskåp.
Bred lemon curden över kakan och täck med vispad grädde. Strö över hallon och rulla ihop tårtan från långsidan. Garnera ev med vispad grädde och hallon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar