fredag 11 september 2020

Plommonpaj med mandelmassa

PLOMMONPAJ MED MANDELMASSA

8 - 10 bitar

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
½ dl råströsocker
½ krm salt
100 g smör
2 msk mandellikör

Fyllning:
15 plommon
3 msk socker
1 tsk kardemumma
50 g mandelmassa
2 ägg
2 dl grädde

Servering:
lättvispad grädde


Sätt ugnen på 225°.

Blanda vetemjöl, bakpulver, råströsocker och salt i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt smöret och kör tills det bildas en smulig massa. Tillsätt mandellikören och kör tills det bildas en degboll. Tryck ut degen i en pajform som är ca 23 cm i diameter.

Fyllning:
Dela och kärna ur plommonen och lägg dem i formen. Strö på socker och kardemumma. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

Ta ut formen och riv över mandelmassa. Vispa ägg och grädde och häll över fyllningen. Grädda ytterligare ca 20 minuter tills fyllningen stelnat.

Servera plommonpajen med lättvispad grädde.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar