PÄRONPAJ MED MANDELKRÄM
6 portioner
3 - 5 päron
6 dl vatten
2 dl socker
saft av ½ citron
Pajdeg:
2 - 3 dl vetemjöl
1 msk socker
100 g smör
1 ägg
Mandelkräm:
150 g sötmandel
3 bittermandlar
100 g smör
1½ dl florsocker
1 msk potatismjöl
1 dl vispgrädde
2 msk flisad sötmandel
Sätt ugnen på 200°.
Skala päronen och dela dem i halvor. Gröp ur kärnhuset med en tesked. Koka upp vatten, socker och citronsaft och koka päronen mjuka i lagen ca 15 minuter.
Pajdeg:
Blanda samman mjöl, socker, smör och ägg till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 23 cm i diameter. Ställ formen kallt 30 minuter. Förgrädda pajskalet 10 minuter.
Mandelkräm:
Skålla och skala sötmandeln. Mal all mandel, det går bra i matberedare. Rör rumsvarmt smör och socker smidigt, gärna i matberedare. Tillsätt potatismjöl, grädde och mald mandel.
Bred ut mandelkrämen i pajskalet. Lägg på avrunna päron med kupiga sidan upp. Strö över flisad mandel och grädda 30 minuter.
Servera med önskat tillbehör.
6 portioner
3 - 5 päron
6 dl vatten
2 dl socker
saft av ½ citron
Pajdeg:
2 - 3 dl vetemjöl
1 msk socker
100 g smör
1 ägg
Mandelkräm:
150 g sötmandel
3 bittermandlar
100 g smör
1½ dl florsocker
1 msk potatismjöl
1 dl vispgrädde
2 msk flisad sötmandel
Sätt ugnen på 200°.
Skala päronen och dela dem i halvor. Gröp ur kärnhuset med en tesked. Koka upp vatten, socker och citronsaft och koka päronen mjuka i lagen ca 15 minuter.
Pajdeg:
Blanda samman mjöl, socker, smör och ägg till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 23 cm i diameter. Ställ formen kallt 30 minuter. Förgrädda pajskalet 10 minuter.
Mandelkräm:
Skålla och skala sötmandeln. Mal all mandel, det går bra i matberedare. Rör rumsvarmt smör och socker smidigt, gärna i matberedare. Tillsätt potatismjöl, grädde och mald mandel.
Bred ut mandelkrämen i pajskalet. Lägg på avrunna päron med kupiga sidan upp. Strö över flisad mandel och grädda 30 minuter.
Servera med önskat tillbehör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar