torsdag 10 september 2020

Kristinas jordgubbstårta

KRISTINAS JORDGUBBSTÅRTA

12 bitar

Smör
ströbröd
5 ägg
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
2½ tsk bakpulver

Vaniljkräm:
2 äggulor
½ dl socker
2 msk smör
2 msk Maizena majsstärkelse
2½ dl mjölk
½ dl matlagningsgrädde
1 msk vaniljsocker

Jordgubbsfyllning:
250 g jordgubbar
½ dl florsocker
ev 2 msk Cointreau

Garnering:
5 dl vispgrädde
ca 250 g jordgubbar
citronmeliss


Sätt ugnen på 175°.

Smörj och bröa en rund bakform, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd försiktigt ned blandningen i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt kakan stanna i formen ca 10 minuter innan den stjälps upp på ett bakgaller med sockrat smörpapper. Låt kakan svalna innan den delas i tre bottnar.

Blanda äggulor, socker, smör, stärkelse, mjölk och grädde i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills första bubblan syns. Låt krämen kallna i kallt vattenbad. Tillsätt vaniljsockret och bred krämen på en av bottnarna. Blanda små bitar av jordgubbar med florsocker och ev Cointreau. Lägg blandningen på den andra bottnen ovanpå den första. Täck med den tredje.

Vispa grädden tjock och bred ett tunt lager på tårtan. Så här långt kan du förbereda. Låt tårtan stå över natten så att den blir saftig. Spritsa resten av grädden runt kanterna. Garnera med jordgubbar och citronmeliss.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar