ITALIENSK JORDGUBBSTÅRTA
En fräsch och god tårta till trevliga sommarkalas.
8 - 10 bitar
300 g mandelmassa
rivet skal och saft av 1 apelsin
3 ägg
2 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver
matfett
ströbröd
Fyllning:
1 vaniljstång
250 g mascarpone
2 dl vispgrädde
½ dl florsocker
Garnering:
1 l färska jordgubbar
lönnsirap
citronmeliss
Sätt ugnen på 175°.
Riv mandelmassan grovt. Tvätta apelsinen och riv den gula delen av skalet. Rör samman mandelmassan med rivet apelsinskal och ägg, gärna med elvisp, till en jämn smet. Blanda samman mjöl och bakpulver och arbeta in det i smeten tillsammans med apelsinsaften. Häll smeten i en låg, smord och bröad tårtform, ca 26 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 30 - 40 minuter eller tills kakan känns torr. Låt kakan vila en stund innan den stjälps upp och får kallna.
Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur inkråmet. Rör ned det i mascarponen. Vispa grädden till skum och rör ned den tillsammans med florsocker i mascarponen.
Bred fyllningen över tårtan. Fördela jordgubbarna ovanpå och ringla över lönnsirap. Garnera med några färska blad.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar