TOSCAKAKA MED RABARBER
Mjuk och saftig kardemummakaka med ljuvlig rabarber och generöst mandeltäcke. Sött, syrligt, segt och knäckigt - kan det bli godare?
12 bitar
Kaka:
175 g rabarber
75 g smör
3 ägg
2½ dl socker
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk stött kardemumma
1 dl mjölk
Toscasmet:
50 g smör
3/4 dl socker
½ dl ljus sirap
1 msk vetemjöl
1½ msk mjölk
150 g mandelspån
Sätt ugnen på 175°.
Skär rabarbern i bitar. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma. Vänd ned det i smeten växelvis med smöret och mjölken. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Strö över rabarberbitarna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kakan ska vara knappt färdig.
Toscasmet:
Gör den medan kakan gräddas. Smält smöret. Rör ned socker, sirap, mjöl och mjölk och låt precis koka upp. Ta kastrullen från värmen. Rör i mandeln och bred smeten på kakan.
Grädda kakan i mitten av ugnen ytterligare 10 - 15 minuter tills toscan fått fin färg.
Mjuk och saftig kardemummakaka med ljuvlig rabarber och generöst mandeltäcke. Sött, syrligt, segt och knäckigt - kan det bli godare?
12 bitar
Kaka:
175 g rabarber
75 g smör
3 ägg
2½ dl socker
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk stött kardemumma
1 dl mjölk
Toscasmet:
50 g smör
3/4 dl socker
½ dl ljus sirap
1 msk vetemjöl
1½ msk mjölk
150 g mandelspån
Sätt ugnen på 175°.
Skär rabarbern i bitar. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma. Vänd ned det i smeten växelvis med smöret och mjölken. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Strö över rabarberbitarna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kakan ska vara knappt färdig.
Toscasmet:
Gör den medan kakan gräddas. Smält smöret. Rör ned socker, sirap, mjöl och mjölk och låt precis koka upp. Ta kastrullen från värmen. Rör i mandeln och bred smeten på kakan.
Grädda kakan i mitten av ugnen ytterligare 10 - 15 minuter tills toscan fått fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar