söndag 23 augusti 2020

Toscakaka med rabarber

TOSCAKAKA MED RABARBER

Mjuk och saftig kardemummakaka med ljuvlig rabarber och generöst mandeltäcke. Sött, syrligt, segt och knäckigt - kan det bli godare?

12 bitar

Kaka:
175 g rabarber
75 g smör
3 ägg
2½ dl socker
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk stött kardemumma
1 dl mjölk

Toscasmet:
50 g smör
3/4 dl socker
½ dl ljus sirap
1 msk vetemjöl
1½ msk mjölk
150 g mandelspån


Sätt ugnen på 175°.

Skär rabarbern i bitar. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma. Vänd ned det i smeten växelvis med smöret och mjölken. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Strö över rabarberbitarna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kakan ska vara knappt färdig.

Toscasmet:
Gör den medan kakan gräddas. Smält smöret. Rör ned socker, sirap, mjöl och mjölk och låt precis koka upp. Ta kastrullen från värmen. Rör i mandeln och bred smeten på kakan.

Grädda kakan i mitten av ugnen ytterligare 10 - 15 minuter tills toscan fått fin färg.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar