fredag 21 augusti 2020

Hallonkaka med toscatäcke

HALLONKAKA MED TOSCATÄCKE

En generös hallonkaka med ljuvligt knäckigt toscatäcke som du enkelt bakar i långpanna. Passar utmärkt till det större kaffekalaset.

35 rutor

200 g smör
5 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
½ msk äkta vaniljpulver
2 dl vispgrädde, ovispad
275 g frysta hallon

Tosca:
200 g mandelspån
50 g grovhackad mandel
4 msk vetemjöl
3 dl socker
180 g smör
2 dl vispgrädde


Sätt ugnen på 200°. 

Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en större skål. Ta fram en bunke och blanda ned vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver. Vänd ned mjölblandningen i äggvispet tillsammans med det smälta smöret och den ovispade grädden. Rör om varsamt.

Smörj ett bakplåtspapper och lägg det i en ugnsform, 30 x 40 cm. Häll smeten i formen och strö över de frysta hallonen. Grädda kakan i mitten av ugnen 25 - 30 minuter, så att kakan känns torr. Ta ut kakan och höj ugnsvärmen till 250°. 

Tosca:
Blanda mandelspån, sötmandel, vetemjöl, socker, smör och vispgrädde i en kastrull och låt småkoka till en simmig smet. Bred ut smeten på den gräddade kakan och grädda sedan ytterligare i den höjda temperaturen 5 - 10 minuter, så att den får en fin gyllene färg.

Låt kakan svalna och skär i önskad rutstorlek. Servera gärna med en klick vispad grädde.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar