GIFFLAR MED HALLON OCH VIT CHOKLAD
Hallon och vit choklad är en höjdare som fyllning i gifflar. Gör gärna egen hallonsylt, men om du har bråttom kan du köpa färdig.
32 st
Gifflar:
50 g jäst
3 dl mjölk
3/4 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
11½ dl vetemjöl
150 g margarin eller smör
Hallonsylt:
1½ dl hallon
1 dl syltsocker
100 g vit choklad
Till pensling:
uppvispat ägg
Garnering:
150 g vit choklad
Börja med hallonsylten. Lägg hallon och syltsocker i en kastrull. Låt småputtra under omrörning 5 minuter. Låt svalna. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Tillsätt litet av mjölken och rör så att jästen löser sig. Tillsätt resten av mjölken, socker, salt, ägg och hälften av mjölet. Dela matfettet i små tärningar och arbeta in det i degen. Tillsätt det mesta av resterande mjöl. Arbeta ihop till en kladdfri deg och jäs degen i 30 minuter.
Dela chokladen i 32 jämnstora bitar. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i tre jämnstora bitar och kavla ut varje till en rund kaka, 30 cm i diameter. Skär varje i 8 tårtbitar.
Lägg en knapp tesked sylt och en bit choklad där degen är som bredast. Rulla ihop till en giffel. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 225° ca 8 minuter. Låt bullarna svalna på galler. Smält chokladen och ringla över.
Hallon och vit choklad är en höjdare som fyllning i gifflar. Gör gärna egen hallonsylt, men om du har bråttom kan du köpa färdig.
32 st
Gifflar:
50 g jäst
3 dl mjölk
3/4 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
11½ dl vetemjöl
150 g margarin eller smör
Hallonsylt:
1½ dl hallon
1 dl syltsocker
100 g vit choklad
Till pensling:
uppvispat ägg
Garnering:
150 g vit choklad
Börja med hallonsylten. Lägg hallon och syltsocker i en kastrull. Låt småputtra under omrörning 5 minuter. Låt svalna. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Tillsätt litet av mjölken och rör så att jästen löser sig. Tillsätt resten av mjölken, socker, salt, ägg och hälften av mjölet. Dela matfettet i små tärningar och arbeta in det i degen. Tillsätt det mesta av resterande mjöl. Arbeta ihop till en kladdfri deg och jäs degen i 30 minuter.
Dela chokladen i 32 jämnstora bitar. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i tre jämnstora bitar och kavla ut varje till en rund kaka, 30 cm i diameter. Skär varje i 8 tårtbitar.
Lägg en knapp tesked sylt och en bit choklad där degen är som bredast. Rulla ihop till en giffel. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 225° ca 8 minuter. Låt bullarna svalna på galler. Smält chokladen och ringla över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar