tisdag 25 augusti 2020

Saftig herrgårdskaka med vaniljfyllning

SAFTIG HERRGÅRDSKAKA MED VANILJFYLLNING

Lättbakad och luftig herrgårdskaka med läcker vanilj- och smörkräm som gör att kakan blir saftig och god. Perfekt till afternoon tea eller vilket kaffekalas som helst.

10 bitar

Kaka:
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten

Vaniljfyllning:
125 g smör
1 dl mjölk
1 msk socker
1 vaniljstång

Garnering:
florsocker


Sätt ugnen på 175°. 

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ned det i smeten växelvis med det heta vattnet. Häll smeten i en smord och bröad form, 22 - 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.

Vaniljfyllning:
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och socker. Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i kastrullen. Låt koka samman under några minuter. Vispa under tiden.

Dela sockerkakan i två bottnar. Fördela vaniljfyllningen på den ena bottnen. Lägg den andra ovanpå. Pudra kakan med florsocker före servering.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar