onsdag 26 augusti 2020

Mandelformar med jordgubbar och toscaglasyr

MANDELFORMAR MED JORDGUBBAR
OCH TOSCAGLASYR

I varje form döljer sig krämig mandelfyllning och en jordgubbe. Täckta med knaprig mandeltosca blir de oemotståndliga på fikabordet.

16 st

Botten:
100 g kallt smör
2½ dl vetemjöl + mjöl till utbakning
1½ msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

Fyllning:
100 g mandlar
½ bittermandel
2 ägg
1 dl socker
1½ msk vetemjöl
25 g smält avsvalnat smör
1 l jordgubbar, inte alltför stora

Toscaglasyr:
100 g smör
1 dl socker
2 msk mjölk
2 msk vetemjöl
75 g mandelspån


Blanda samman degen i en matberedare, tillsätt äggulan mot slutet och kör inte längre än att degen precis går ihop. Ta upp den, forma en längd och skär den i bitar. Tumma ut bitarna i stadiga aluminiumformar med hjälp av litet smör och ställ dem på en plåt. LÅt formarna stå kallt under tiden fyllningen görs.

Mal mandeln. Vispa ägg och socker pösigt, blanda ned mandel, mjöl och smör. Nagga degen och fördela fyllningen i formarna. Lägg en liten delad jordgubbe i varje. Spara ev några jordgubbar till garnering. Grädda i 200° ca 10 minuter.

Blanda samman ingredienserna till glasyren i en kastrull och sjud upp under omrörning. Ta ut formarna och fördela toscasmeten över, grädda ytterligare 10 - 12 minuter och garnera ev med några delade jordgubbar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar