fredag 21 augusti 2020

Mandelkaka med sylt och crème fraîche

MANDELKAKA MED SYLT OCH CRÈME FRAÎCHE

Hemgjord sylt och vispad crème fraîche fyller den här saftiga mandelkakan, som blir ännu godare om den bakas och fylls dagen innan.

12 skivor

Sylt:
500 g jordgubbar, hallon och vinbär
300 g syltsocker

Mandelkaka:
6 ägg, separerade i gulor och vitor
2 dl socker
300 g malda mandlar eller mandelmjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl crème fraîche
2 dl fast sylt (1 + 1 dl)

Garnering:
200 g jordgubbar
100 g röda vinbär
florsocker


Sylt:
Gör sylten enligt beskrivning på syltsockerpaketet.

Mandelkaka:
Vispa äggulor och socker poröst. Blanda mandel, vetemjöl och bakpulver. Vänd ned det i äggulesmeten. Vispa vitorna till ett fast skum. Vänd ned dem i smeten. Bred ut smeten i en smord och bröad form (22 - 24 cm) med löstagbar botten. Grädda i nedre delen av ugnen i 150° ca 45 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
Vispa crème fraîchen riktigt fast. Blanda med 1 dl sylt.

Dela kakan i två bottnar. Täck den understa bottnen med ett tunt lager sylt. Bred på crème fraîchefyllningen. Täck med ett tunt lager sylt på den klyvda sidan av nästa botten. Lägg demma botten med syltsidan mot fyllningen på den understa bottnen. Plasta in kakan och låt den gärna stå i kylen till nästa dag.

Garnera med jordgubbar och vinbär vid servering. Pudra med florsocker.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar