onsdag 26 augusti 2020

Chokladrutor med jordnötter och kolasås

CHOKLADRUTOR MED JORDNÖTTER
OCH KOLASÅS

Kladdiga chokladrutor med krämig topping. Skär upp i bitar och garnera med finhackade jordnötter och kolasås. 

10 rutor

Chokladbotten lager 1:
125 g smör
1½ dl socker
½ dl ljus sirap
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 nypa salt
2 ägg
1 dl vispgrädde

Lager 2:
1 dl salta jordnötter
50 g mörk choklad
200 g färskost, t ex Philadelphia
½ dl kolasås

Topping:
½ dl salta jordnötter
½ dl kolasås


Lager 1:
Sätt ugnen på 175°. Klä en avlång bakform med bakpapper, ca 30 cm x 8 cm. Vispa smör och socker mjukt, tillsätt ljus sirap, vetemjöl, kakao och salt och rör ihop. Vänd ned ett ägg i taget och till sist vispgrädden, rör till en jämn smet och fördela i formen. Grädda i mitten av ugnen 15 - 18 minuter. Kakan ska vara kladdig. Låt svalna och stelna i kylen. 

Lager 2:
Hacka jordnötterna grovt. Smält chokladen över varmt vattenbad och låt sedan svalna något. Rör ihop färskost, kolasås, choklad och jordnötter slarvigt och fördela på chokladbottnen.

Topping:
Toppa kakan med finhackade jordnötter och ringla över kolasås. Skär upp i rutor och servera. Går bra att förbereda 2 dagar före servering.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar