MARÄNGTÅRTA MED JORDGUBBSMOUSSE
Somrig tårta med krämig jordgubbsmousse på frasiga marängbottnar. Garnera tårtan med jordgubbar, gröna blad och marshmallows.
8 bitar
Marängbottnar:
5 äggvitor
3 dl socker
1 msk Maizena majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger
40 g mandelspån
Jordgubbsmousse:
250 g färska jordgubbar
3/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
4 dl vispgrädde
Fyllning:
250 g färska jordgubbar
Garnering:
jordgubbsblad eller färsk mynta
jordgubbar
Rita tre rundlar, ca 15 cm i diameter, på ett bakplåtspapper - gärna större om plåten tillåter.
Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret litet i taget och fortsätt vispa tills smeten är fast. Sikta ned Maizena och rör ned vinäger. Fördela smeten jämnt i rundlarna och strö över mandelspån. Sätt in i 175° varm ugn och sänk direkt till 125°. Grädda 1 timme och 15 minuter. Stäng av värmen och låt bottnarna stå kvar tills ugnen kallnat, gärna över natten.
Mousse:
Mixa jordgubbarna med florsocker och vaniljsocker. Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten 5 minuter. Vispa grädden hårt. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i en kastrull med 2 msk jordgubbsmix. Värm försiktigt tills gelatinet smält. Låt svalna lite och blanda ned i jordgubbssmeten. Låt stå ca 15 minuter innan det blandas med grädden.
Fyllning:
Skiva jordgubbarna. Fördela mousse och jordgubbar mellan och ovanpå marängbottnarna. Garnera tårtan med jordgubbar, gröna blad och marshmallows.
Somrig tårta med krämig jordgubbsmousse på frasiga marängbottnar. Garnera tårtan med jordgubbar, gröna blad och marshmallows.
8 bitar
Marängbottnar:
5 äggvitor
3 dl socker
1 msk Maizena majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger
40 g mandelspån
Jordgubbsmousse:
250 g färska jordgubbar
3/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
4 dl vispgrädde
Fyllning:
250 g färska jordgubbar
Garnering:
jordgubbsblad eller färsk mynta
jordgubbar
Rita tre rundlar, ca 15 cm i diameter, på ett bakplåtspapper - gärna större om plåten tillåter.
Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret litet i taget och fortsätt vispa tills smeten är fast. Sikta ned Maizena och rör ned vinäger. Fördela smeten jämnt i rundlarna och strö över mandelspån. Sätt in i 175° varm ugn och sänk direkt till 125°. Grädda 1 timme och 15 minuter. Stäng av värmen och låt bottnarna stå kvar tills ugnen kallnat, gärna över natten.
Mousse:
Mixa jordgubbarna med florsocker och vaniljsocker. Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten 5 minuter. Vispa grädden hårt. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i en kastrull med 2 msk jordgubbsmix. Värm försiktigt tills gelatinet smält. Låt svalna lite och blanda ned i jordgubbssmeten. Låt stå ca 15 minuter innan det blandas med grädden.
Fyllning:
Skiva jordgubbarna. Fördela mousse och jordgubbar mellan och ovanpå marängbottnarna. Garnera tårtan med jordgubbar, gröna blad och marshmallows.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar