tisdag 25 augusti 2020

Mazarinäppelkaka med kardemumma

MAZARINÄPPELKAKA MED KARDEMUMMA

Läcker mördegsbotten, frisk äppelsmak och en god mandelfyllning. Den här äppelkakan är en riktig fullträff. Servera med vaniljsås.

8 bitar

Pajbotten:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula

Fyllning:
5 äpplen
saft av 1 citron
1 dl socker

Mazarinfyllning:
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
1½ tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
1 tsk mald eller stött kardemumma
3 dl mandelmjöl
skal av 1 citron

Garnering:
pärlsocker


Sätt ugnen på 175°.

Blanda alla ingredienser till pajbottnen i en degbunke. Degen ska vara jämn och fin. Tryck ut den i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i formens botten. Se till att degen går upp på kanten. Placera formen kallt i kylen medan fyllningen förbereds.

Skala, kärna ur och halvera äpplena. Placera dem med den kupiga sidan uppåt och skär snitt i 7 av halvorna som när man gör hasselbackspotatis. Försök att inte skära igenom dem helt. Blanda citronsaft och socker. Häll blandningen över äpplena så att den rinner ned i skårorna.

Klyfta de resterande 3 äppelhalvorna. Rör ihop smör och socker till mandelfyllningen. Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje ägg. Tillsätt övriga ingredienser. Placera de klyftade äpplena ovanpå pajbottnen. Häll över mandelsmeten och lägg ned de 7 äppelhalvorna med den kupiga sidan uppåt. Strö över pärlsocker.

Grädda strax under ugnens mitt ca 50 minuter. Täck med folie om kakan får för mycket färg efter ca 30 minuter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar