onsdag 26 augusti 2020

Jordgubbsformar med limekräm

JORDGUBBSFORMAR MED LIMEKRÄM

Läckra bakelser med mördegsbotten, limekräm och jordgubbar. 

Mördeg:
100 g smör eller margarin
2½ dl vetemjöl
4 msk florsocker
1 äggula

Fyllning:
5 äggulor
2 dl vispgrädde
1 1/4 dl socker
½ msk potatismjöl
2 limefrukter
25 g osaltat smör

Garnering:
5 dl små färska jordgubbar
florsocker


Mördeg:
Hacka snabbt samman alla ingredienserna till en deg. Plasta in och lägg kylskåpskallt att vila minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Ta fram den kalla degen och kavla ut den tunt på mjölad arbetsbänk. Ta med ett kakmått ut runda plattor stora nog att täcka insidan på bakformar som mäter ca 7 cm i diameter. Det går givetvis även bra att dela degen i mindre bitar som tummas ut i formarna. Eller använd en bakform avsedd för tolv muffins. Pricka degen lätt i bottnen.

Grädda mördegsskalen i mitten av ugnen 8 - 10 minuter eller tills de fått lätt gyllenbrun färg. Låt formarna svalna innan de varsamt lossas.

Fyllning:
Mät upp äggulor, 1 dl vispgrädde, socker och potatismjöl i en kastrull. Tvätta limefrukterna väl och skala av det yttersta gröna på skalet. Pressa ur saften och tillsätt skal och saft i kastrullen. Sjud upp blandningen under omrörning tills första bubblan syns och krämen börjat tjockna. Ta då genast kastrullen från värmen. Häll krämen i en sil och passera bort skalbitarna. Tillsätt sedan smöret klickvis och rör om tills det smält. Kyl krämen i kallt vattenbad.

Vispa den sparade decilitern grädde och vänd ned i den kalla krämen. Fördela krämen i formarna. Skölj och rensa jordgubbarna. Fördela dem ovanpå krämen och sikta över litet florsocker.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar