måndag 1 maj 2017

Strösselkaka med apelsin

DAGENS RECEPT 15-01-12


STRÖSSELKAKA MED APELSIN

Verkligt god och saftig blir den här vetekakan med apelsin. Den passar bra så här efter helgerna när saffransbrödet kanske har blivit torrt och man längtar efter något annorlunda hembakat.

2 kakor i 2-litersformar

40 g jäst
100 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
½ - 1 tsk salt
2 msk socker
3 - 4 msk apelsinmarmelad
9 - 10 dl vetemjöl

Strösselblandning:
1½ dl vetemjöl
1 dl socker
2 - 3 msk rivet apelsinskal
100 g smör eller margarin


Smula sönder jästen i degbunken. Smält matfettet i en kastrull, häll på mjölken och värm alltsammans till 37 grader. Lös upp jästen i litet av mjölken och häll på resten. Tillsätt salt, socker och marmelad.

Arbeta in mjölet, litet i sänder, till en slät och jämn deg. Arbeta den smidig. Låt degen jäsa övertäckt på varm, dragfri plats ca 30 minuter. Ta upp den på bakbordet och arbeta den smidig igen. Dela den i två delar och arbeta med händerna ut varje del till en jämn kaka. Lägg dem i smorda formar och låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.

Gör strösselblandningen: Hacka samman mjöl, socker, apelsinskal och matfett till en grynig massa. Strö blandningen över kakorna. Grädda i ugn vid 200 - 225 grader 20 - 25 minuter eller tills kakorna jäst upp, fått fin färg och verkar genomgräddade. Stjälp upp kakorna och täck med bakduk. Låt dem svalna.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
20 - 25 minuter att grädda


Annorlunda:
Byt ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl. Tillsätt 3 - 4 msk pressad apelsin- eller citronsaft. Använd gärna grahamsmjöl också till strösselblandningen. I övrigt som i vårt recept.

Snabbare:
Låt degen jäsa bara en gång, d v s baka ut den med en gång och lägg den i smorda formar. Låt jäsa på varm, dragfri plats ca 30 minuter. I övrigt som i vårt recept.

Enklare:
Byt ut strösselblandningen mot rostade havregryn blandade med rivet apelsinskal. Det blir en torrare yta men ändå god, och det ser trevligt ut.

Kom ihåg:
Du sparar ganska mycket pengar genom att baka bröd själv. Har du tid och tycker att det är roligt att baka, så planera in en bakningsdag eller -kväll i veckan. Alla kan förresten hjälpas åt - att baka är fin gemensamhetssysselsättning.

Du kan använda smör, margarin eller ister när du bakar. Bakar du skorpor blir de särskilt möra och spröda om du har ister i degen. 100 g smör eller margarin motsvaras av ca 75 g ister.

Tips och idéer:
Grädda gärna de här kakorna i formar med löstagbar botten. Då går det lätt att ta dem ur formarna utan att stjälpa upp dem.

Spara alltid på skalen när ni äter apelsin hemma. De går att riva - bara det yttersta gula skalet ska med och du måste tvätta apelsinerna väl först. Blanda skalraspet med litet socker och förvara i kyl eller frys i små glasburkar.

Frys in:
Den här kakan går bra att frysa. Låt den kallna ordentligt. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar