måndag 1 maj 2017

Möra skorpor

DAGENS RECEPT 15-02-22


MÖRA SKORPOR

Förr i världen hade man skorpbak två gånger om året, vår och höst. Numera kan vi tillåta oss att baka en sats goda, möra skorpor litet oftare. Skorpor är bra och hållbart kaffebröd.

Ca 75 skorpor

50 g jäst
150 - 200 g ister
5 dl mjölk
3/4 dl socker
1 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl

Pensling:
mjölk


Smula sönder jästen i en degbunke. Smält ister i en kastrull, häll på mjölken och låt allt bli fingervarmt, ca 37 grader. Häll litet av blandningen över jästen och rör ut den. Tillsätt resten. Rör ned socker och salt och tillsätt mjölet. Arbeta det hela till en blank och smidig deg som får jäsa övertäckt ca 50 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda den blank och smidig. Dela den i tre delar. Baka ut varje del till ca 12 bullar och lägg dem på plåt. Låt dem jäsa övertäckta ca 25 minuter. Pensla dem med mjölk. Grädda i ugn vid 225 - 250 grader tills de pöst upp, fått fin färg och verkar lätta och genomgräddade.

Dela bullarna med gaffel och lägg tillbaka dem på plåten. Rosta dem i ugn vid ca 225 grader tills de blivit lätt bruna. Stäng av ugnen och låt sedan skorporna eftertorka tills de är lätta och porösa.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
Ca 10 minuter/plåt att grädda
Ca 8 minuter att rosta


Annorlunda:
Ister gör skorporna särskilt möra och porösa, men du kan givetvis använda smör eller margarin när du bakar skorpor.

Du kan smaksätta degen med antingen 1 - 2 tsk stött kardemumma eller med 2 tsk stött anis eller fänkål. Då får du fin kryddsmak. Du kan också tillsätta 1 tsk rivet pomeransskal.

Du kan baka ut degen till mindre bullar. Då går de snabbare både att jäsa, grädda och rosta. Grädda då i 250 graders ugnsvärme.

Det går också bra att baka ut degen till släta längder. Grädda dem vid 200 - 225 grader, dela längderna mitt itu och skär dem i sneda bitar efter gräddningen. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Förvara alltid färsk jäst i kylskåpet och helst vid en temperatur som inte överstiger +5 grader.

Om du ser att jästen under förvaringen fått en vit hinna som ser ut som potatismjöl kan du ändå använda den. Känn bara efter att den luktar friskt när du ska röra ut den i degspadet vid bakningen.

Skorpor går utmärkt att förvara i burkar med tättslutande lock på torr men inte alltför varm plats.

Tips och idéer:
När du bakar är det mycket viktigt att ugnstemperaturen är den rätta. Tyvärr försämras termostaterna på ugnarna när de blir äldre. Kolla därför alltid temperaturen i ugnen med en lös ugnstermometer som du köper i järnhandel eller varuhus för några kronor. Den utgiften betalar sig snabbt. Låt också kontrollera termostaten till spisen.


Från Nya Mästerkocken 1985




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar