torsdag 11 maj 2017

Bulliga vaniljrutor

BULLIGA VANILJRUTOR

Platta ut vetedegen i en liten långpanna och spritsa i hemgjord vaniljkräm - resultatet blir underbart gott.

Ca 24 st

Deg:
25 g jäst
3½ dl mjölk
½ dl vit sirap
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
½ tsk nystött kardemumma
½ ägg
9 - 9½ dl vetemjöl
125 g mjukt smör eller margarin

Vaniljkräm:
1 vaniljstång
2½ dl mjölk
4 äggulor
3/4 dl socker
2 msk Maizena majsstärkelse
2 msk mjukt smör eller margarin

Pensling och garnering:
½ ägg
vaniljsocker


Sätt ugnen på 200°.

Smula ned jästen i en bunke. Värm mjölken till 37° och slå den över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt sirap, salt, vaniljsocker, kardemumma och det halva ägget. Rör ihop. Tillsätt ca hälften av mjölet och klicka i smöret litet efterhand. Tillsätt resterande vetemjöl. Arbeta samman till en blank, smidig och ganska lös deg. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

Stjälp upp degen i en liten långpanna, ca 35 x 25 cm, med bakpapper och forma till en slät kaka med hjälp av litet vatten på händerna. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.

Vaniljkräm:
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Rör samman äggulor, socker och majsstärkelse i en skål. Slå den heta mjölken över ägguleblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda tills det tjocknar. Ta från värmen, vispa i smöret och låt svalna.

Pensla den färdigjästa degen med uppvispat ägg. Häll vaniljkrämen i en spritspåse med tyll (munstycke). Tryck in tyllen i degen och spritsa in vaniljkräm med jämna mellanrum. Grädda i nedre delen av ugnen 25 - 30 minuter. Pudra ev över vaniljsocker före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar