måndag 1 maj 2017

Potatisbröd med äpplen

DAGENS RECEPT 15-03-08


POTATISBRÖD MED ÄPPLEN

Potatis i en deg gör den inte bara saftig utan också smidig i konsistensen. Här har vi dessutom blandat i rårivet äpple för en frisk smak. Detta blir ett gott och hållbart matbröd.

2 limpor i 1½-litersformar

50 g jäst
3 dl lättmjölk
2 dl vatten
½ dl matolja
1½ tsk salt
2 tsk fänkål
2 tsk kummin
ca 300 g kokt, kall, riven potatis
1 rårivet äpple
9 dl ljust matbrödsmjöl
5 dl grovt matbrödsmjöl
1 dl vetekli
1 dl vetegroddar
1 dl ljust matbrödsmjöl till utbakningen


Smula sönder jästen i en degbunke. Värm mjölken och vattnet till 37 grader och rör ut jästen i litet av vätskan. Häll på resten. Tillsätt olja och kryddor. Blanda i den rivna potatisen och äpplet samt mjölet, litet i sänder. Tillsätt vetekli och vetegroddar. Arbeta hela tiden degen så att den blir blank och smidig.

Täck över degen med en bakduk och låt den jäsa på varm, dragfri plats ca 45 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda den blank och smidig med det extra mjölet. Dela degen mitt itu. Arbeta ut varje del till en avlång limpa och lägg dem sedan i smorda formar. Täck med duk och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter. Strö ev över litet vetegroddar eller mjöl.

Grädda bröden i ugn vid från början 175 grader ca 40 minuter. Öka då värmen till 200 grader. Grädda bröden ytterligare ca 20 minuter eller tills de pöst upp, fått fin färg och låter "ihåliga" när du knackar på dem.

Stjälp upp bröden på galler och låt dem kallna under duk. Bröden blir bäst om de får mogna 1 dygn.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
Ca 1 timme att grädda


Annorlunda:
Byt ut vattnet i vårt recept mot svagdricka eller lättöl. Tillsätt 2 msk sirap eller honung till degen, det ger en fin brytning. Du kan också tillsätta 4 msk syrligt äppelmos till degen. Pensla bröden med äppeljuice eller sirapsvatten, då blir de blankare och vackrare på ytan.

Snabbare:
Låt degen jäsa bara en gång. Baka ut den direkt till 2 avlånga limpor. Lägg dem i smorda formar och låt dem jäsa 30 - 45 minuter eller till sin dubbla storlek. Pensla gärna med vatten. Grädda som i vårt recept.

Kom ihåg:
Matbröd av denna typ blir godast om de får mogna någon dag på sval, men inte iskall, plats. De går då lättare att skära i tunna skivor och aromen hos brödet kommer bättre fram. Linda in bröden i plastpåsar och knyt till väl.

Tips och idéer:
Det går lätt att smörja en form till matbröd genom att pensla den med matolja. Snabbt och bekvämt.

Snabbast och lättast river du potatis på rivjärnet. Potatisen bör vara kall. Använd den grova sidan på järnet.

Du kan, om du vill, blanda 1 dl russin i degen till detta bröd. Det ger en sötaktig brytning.

Frys in:
Det här brödet går bra att frysa in. Bekvämast är kanske att du skär det i tunna skivor när det är alldeles kallt och sedan förpackar så många skivor, som du beräknar ska gå åt varje gång, i särskilda påsar. Skivorna tinar snabbt i rumstemperatur. Använd tätt frysemballage. Förvaringstid 4 - 5 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar