måndag 1 maj 2017

Semlor

DAGENS RECEPT 15-02-02


SEMLOR

Mäktiga men ack så goda är dessa semlor. Du kan fylla dem med hemlagad mandelmassa eller med nötfyllning eller enbart med vispad grädde. Och du kan också äta dem ofyllda. Det är en smaksak.

Ca 20 semlor

Ca 35 g jäst
100 g smör eller margarin
2 dl mjölk
1 ägg
½ dl socker
½ tsk salt
1 tsk stött kardemumma
eller 2 - 3 tsk mald sötmandel
6½ - 7 dl vetemjöl

Pensling:
ägg

Fyllning:
3 dl vispgrädde
100 - 150 g mandelmassa
ev florsocker


Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull. Häll på mjölken och värm blandningen till 37 grader. Lös upp jästen i litet av blandningen och tillsätt resten. Rör ned ägget, sockret, salt och kardemumma eller mandel. Arbeta in vetemjöl och arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 25 minuter.

Ta upp degen på bakbordet. Arbeta den smidig. Dela den i 20 lika stora delar. Rulla ut dem till jämna bullar och lägg dem på plåt. Låt dem jäsa ytterligare 15 - 20 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg och grädda i ugn vid 225 grader tills bullarna pöst upp, fått fin färg och verkar lätta och genomgräddade. Låt dem svalna på galler under duk.

Skär av ett lock och fyll dem med mandelmassa och vispad grädde. Sikta ev över florsocker.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 40 minuter att jäsa
Ca 10 minuter att grädda


Annorlunda:
Låt bullarna svalna något. Skär av ett litet lock på var och en. Gröp ur innanmätet ur bullarna med en gaffel eller en sked och lägg detta i en skål. Tillsätt mald mandel eller malda nötter och litet socker. Bind samman det hela med litet vispgrädde. Lägg massan i  bullarna. Värm dem i ugn vid 175 grader ett par minuter, så att både bullar och fyllning blir varma. Servera med varm mjölk och gärna kanel.

Eller vispa 1½ dl grädde till hårt skum. Smaksätt grädden med 2 msk socker och rör ned 1 dl hackade nötter eller mandel. Fyll denna blandning i de avsvalnade bullarna.

Kom ihåg:
Det är skillnad på mandelmassa och marsipan. Och det kan också vara skillnad på olika märkesvaror. Läs därför alltid på förpackningen. Mandelmassa måste innehålla minst 50 g ren mandel per 100 g och högst 3 g får vara bittermandel. Marsipan innehåller bara 25 g mandel per 100 g. Betydligt mer socker alltså. Väljer du marsipan som fyllning kan du minska mängden socker i degen.

Tips och idéer:
Det kan vara fördelaktigt att köpa mandel i större förpackningar, t ex 1-kilospåsar, om du använder mycket av den varan i hushållet. Ta då undan litet att ha för den närmaste tiden och frys sedan in resten i mindre påsar av tätt frysemballage. Då håller sig mandeln längre utan att härskna.

Frys in:
Det går fint att frysa in bullarna ofyllda. Fyll dem när du ska servera dem. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid 5 - 6 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar