lördag 20 maj 2017

Jordgubbspaj med passionskräm och dulce de leche

JORDGUBBSPAJ MED PASSIONSKRÄM
OCH DULCE DE LECHE

Den karamelliserade mjölken kallas även för dulce de leche och är som en kolakräm.

8 bitar

2 dl havregryn
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 krm salt
1 msk vatten
1 burk karamelliserad mjölk, 397 g

Passionskräm:
3 passionsfrukter
1½ dl vispgrädde
1½ dl turkisk yoghurt
1½ msk socker

Topping:
1 l jordgubbar


Sätt ugnen på 200°.

Rosta havregrynen i en torr stekpanna tills de börjar få färg. Låt svalna. Bryn smöret tills det fått gyllenbrun färg och doftar nötigt. Låt svalna. Blanda havregryn, smör, mjöl, socker och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter, och grädda bottnen mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut och låt kallna.

Kräm:
Halvera och gröp ur fruktköttet ur passionsfrukterna. Passera det genom en sil. Vispa grädde, yoghurt och socker till en fluffig kräm. Blanda i 2/3 av passionsfruktspurén.

Bred ut den karamelliserade mjölken  i pajskalet. Bred över passionsfruktkrämen och droppa över resterande puré. Toppa med hela, halverade och skivade jordgubbar och servera genast.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar