söndag 7 maj 2017

Blåbärsrundlar

BLÅBÄRSRUNDLAR

6 bitar

25 g jäst
50 g smör eller margarin
2 dl mjölk, 3%
2 msk socker
1 krm salt
1 tsk stötta kardemummakärnor
6 - 7 dl vetemjöl
ägg till pensling

Fyllning:
1 dl socker
75 g smör eller margarin
250 g blåbär
2 msk socker
ca 1 msk potatismjöl


Smula ned jästen i en degbunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till 37°. Lös upp jästen med litet av degvätskan och häll sedan i resten. Blanda i socker, salt och kardemumma. Häll i mjölet litet i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk ca 30 minuter.

Arbeta lätt samman degen och dela den i 6 bitar. Forma lätt till bullar och kavla ut varje bulle till en rundel, 15 - 18 cm i diameter. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Blanda socker och matfett, klicka ut på varje rundel och strö över blåbär, men spara en kant runt om.

Blanda socker med potatismjöl och strö över bären. Vik upp kanterna runt om och jäs tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30 minuter. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Grädda i 22° 10 - 12 minuter. Garnera ev med ätbara blommor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar