måndag 1 maj 2017

Havrescones

DAGENS RECEPT 2015-01-01


HAVRESCONES

Scones hör till snabbakningen och är verkligen lätta att åstadkomma. Här har vi blandat i havregryn, något som ger dem både god smak och trevligt utseende.

12 scones

3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smör eller margarin
1 krm salt
1 dl havregryn
1½ dl mjölk

Pensling:
uppvispad äggvita
havregryn


Blanda samman mjöl och bakpulver. Finfördela matfettet i mjölblandningen med fingertopparna eller med ett par knivar. Tillsätt salt och havregryn och arbeta snabbt samman till en deg med mjölken.

Smörj en avlång liten långpanna. Klappa ut degen till en avlång kaka som passar i formen. Pensla lätt med uppvispad äggvita och strö över litet havregryn. Skär degen i jämna fyrkanter med en kniv doppad i olja. Grädda sconesen i ugn vid 225 grader ca 12 minuter eller tills bröden pöst upp, fått lätt färg och verkar genomgräddade.

Låt sconesen svalna på galler och dela dem sedan genom att bryta isär dem. Servera dem varma med smör eller marmelad till kaffe eller te.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 12 minuter/plåt att grädda


Annorlunda:
Om du vill kan du blanda 1 rårivet äpple eller 1 råriven morot i degen till scones. Det gör dem mycket saftiga och goda och de får en annorlunda smak. Du kan också blanda i 1 dl sköljda, torkade russin och ev litet ingefära eller kanel.

En annan variant är att tillsätta 1 dl riven, stark ost till degen. Det ger scones som är särskilt goda att servera till soppa eller buljong.

Du kan byta ut 1 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Eftersom havregryn rent näringsmässigt är ett mycket bra livsmedel kan du gärna blanda i litet havregryn när du bakar, gräddar pannkakor eller gör puddingar och pajer. Havregryn har mer fullvärdigt protein (bl a p g a den höga halten av lysin) än t ex vete och råg. Dessutom ger det fibrer som är viktigt för oss.

Du kan också blanda havregryn i t ex köttfärs - det både drygar ut och gör färsen billigare och porösare. Du kan använda havregryn att panera med, det ger en grövre men smakmässigt sett mycket bra stekyta.

Tips och idéer:
Du kan använda mineralvatten i stället för mjölk till scones. Du kan också använda filmjölk, lättmjölk eller yoghurt.

Du kan baka ut scones till runda kakor. Vår sats deg ger tre ordinära kakor. Platta ut dem med handen. Dela dem med oljad kniv i trekanter. Grädda som i vårt recept.


Från Nya Mästerkocken 1983








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar