måndag 1 maj 2017

Chokladsnittar

DAGENS RECEPT 15-03-31


CHOKLADSNITTAR

Spröda och lätta chokladkakor som dessutom är lättbakade, de behöver inte kavlas. Frestande goda är de - något för födelsedagsbrickan kanske?

Ca 50 kakor

200 g smör eller margarin
3/4 dl socker
3 msk kakao
1 msk rivet apelsinskal
1 äggula
½ tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl

Pensling:
äggvita
pärlsocker
hackad mandel


Låt matfettet mjukna i rumstemperatur en stund. Rör det sedan med sockret tills blandningen blir ljus och porös. Tillsätt kakao, apelsinskal och äggula och rör kraftigt så att allt blandar sig väl.

Blanda samman bakpulver och vetemjöl väl. Rör ned mjölblandningen i matfettsblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila på kall plats ca 30 minuter. Smörj en bakplåt (eller klä den med bakplåtspapper) och sätt ugnen på 175 grader.

Dela degen i två eller tre delar och rulla ut varje del till en längd. Lägg längderna på plåten, men inte för nära varandra, de flyter ut under gräddningen. Platta till längderna med handen eller med en träsked. Pensla längderna med den lätt uppvispade äggvitan. Strö över pärlsocker och mandel.

Grädda längderna i ugn ca 12 minuter eller tills de är genomgräddade. Skär dem i sneda bitar medan de är varma.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter för degen att vila kallt
Ca 12 minuter att grädda


Variation:
Du kan smaksätta en mördeg på många olika sätt. I stället för kakao kan du blanda i 2 tsk vaniljsocker eller 1 - 2 tsk snabbkaffe eller några droppar bittermandelolja.

Du kan strö över antingen enbart pärlsocker eller hackade nötter. Du kan också lägga en rand apelsinmarmelad eller fast plommonsylt på varje deglängd. Gör då först en liten fördjupning i degen.

Kom ihåg:
Låt alltid en kakdeg vila på kallt ställe en stund. Då blir degen mycket lättare att hantera - mjölet sväller nämligen och degen blir mer smidig och sammanhängande.

Ju mindre mjöl du arbetar in i degen, desto sprödare och mörare blir de färdiga kakorna. Grädda gärna en provkaka innan du bakar ut hela degen.

Tips och idéer:
Kontrollera gräddningstiden noga. Chokladkakor kan lätt få bränd smak om de gräddas för länge.

Grädda plåtar med småbröd i mitten av ugnen, då blir de jämnast och snabbast gräddade.

Förvara alltid småbröd svalt. De kan annars lätt härskna, eftersom de innehåller relativt mycket fett.

Frys in:
Det går utmärkt att frysa in kakdegar. Linda in degen i frysfolie eller plastfilm och förpacka sedan i ytterpåse. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar