tisdag 2 maj 2017

Frasiga smördegsrutor

FRASIGA SMÖRDEGSRUTOR

Nästan som wienerbröd. Du gör dem av färdigköpt smördeg, hur enkelt som helst.

10 st

1 fp fryst smördeg à 5 rektanglar, 425 g, t ex Findus
ca 50 g hackade nötter
3 - 4 päron

Kolasås:
3/4 dl socker
1 tsk kakao
2 msk sirap
2½ dl vispgrädde
1½ msk mjukt smör
1 tsk vaniljsocker

Till pensling:
ägg


Sätt ugnen på 200°.

Låt smördegen tina på plåt med bakpapper.

Kolasås:
Häll socker, kakao, sirap och grädde i en vid tjockbottnad kastrull. Låt koka under omrörning tills såsen tjocknar (när tydliga gångar bildas när man drar mot bottnen med sleven). Ta från värmen och rör ned smör och vaniljsocker.

Dela varje smördegsplatta på mitten och lägg dem en bit ifrån varandra. Skär en smal kant runt varje ruta, nästan genom degen. Strö lite nötter i bottnen på varje ruta. Skala, kärna ur och klyfta päronen. Lägg några klyftor på varje ruta och strö på litet nötter.

Pensla degkanten med lätt uppvispat ägg och häll kolasås över päronen. Strö på mer nötter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar