fredag 12 maj 2017

Apelsinknyten

APELSINKNYTEN

Sprödvärm knytena i ugnen vid servering och droppa över glasyr. Då blir de som nybakade.

50 st

50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1 dl socker
½ tsk salt
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g smör
100 g mandelmassa
½ dl socker
rivet skal av 1 apelsin

Pensling:
ägg

Garnering:
2 dl florsocker
1½ msk pressad apelsinsaft


Sätt ugnen på 250°.

Smula ned jästen i en skål. Värm mjölken till 37°. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Klicka i rumsvarmt smör och tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin 5 minuter, låt sedan jäsa övertäckt 40 minuter.

Fyllning:
Rör ihop rumsvarmt smör, riven mandelmassa, socker och rivet apelsinskal. 

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut bitarna till plattor som är 48 x 32 cm. Skär plattorna i 8 x 8 cm rutor. Lägg en klick fyllning på varje ruta, vik in hörnen mot mitten och tryck till. Lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 8 - 10 minuter.

Vid servering glaseras bullarna med florsocker utrört i apelsinsaft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar