måndag 1 maj 2017

Havrekakor med dadlar

DAGENS RECEPT 15-01-27


HAVREKAKOR MED DADLAR

Det här är goda, litet annorlunda havrekakor med både dadlar och solrosfrön. Du kan använda jordnötter i stället för solrosfrön om du vill. De ger bägge knaprighet åt kakorna.

Ca 36 kakor

125 g smör eller margarin
knappt 2 dl farin
1 ägg
2½ dl vetemjöl
1½ dl havregryn
½ tsk bakpulver
½ tsk kanel
100 g kärnfria dadlar
3 msk solrosfrön
2 msk kallt vatten

hackade dadlar


Rör matfett och farin mjukt och poröst. Tillsätt ägget och rör om väl. Blanda mjöl, havregryn, bakpulver och kanel och rör ned denna blandning. Hacka dadlarna och tillsätt dem. Rör till sist i solrosfrön och vatten.

Klicka med två teskedar ut smeten till små toppar på smorda plåtar. Doppa den ena teskeden i varmt vatten och tryck lätt till kakorna med baksidan av skeden. Lägg gärna ett par små bitar dadlar på varje kaka.

Grädda kakorna i ugn vid från början 175 grader ca 5 minuter. Öka då värmen till 200 grader och grädda kakorna ytterligare ca 5 minuter eller tills de fått färg och verkar genomgräddade.

Lossa kakorna från plåtarna och låt dem svalna på galler.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 10 minuter/plåt att grädda


Billigare:
Uteslut dadlarna i kakorna. Du kan smaksätta kakorna med litet rivet apelsinskal eller citronskal, om du ändå har detta hemma och har använt saften till annan matlagning.

Annorlunda:
Byt ut dadlarna mot antingen fikon, som du hackar i små bitar, eller mot russin. De senare ska vara hela. Du kan också tillsätta hackad mandel eller hackade valnötter i stället för solrosfrön.

Du kan göra degen med vetekli. Byt då ut ½ dl havregryn mot vetekli. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Farin är ett grövre socker med något kraftigare smak än strösocker. Det ger både bakverk och maträtter mörkare färg än om du använder strösocker. I farin finns en hel del av sockerbetans mineralämnen kvar.

Tips och idéer:
I handeln säljs mest torkade dadlar. De är små frukter från dadelpalmen, de påminner mycket om plommon till formen. När du köper dadlar bör du se till att de är jämna, inte alltför skrumpna och att de har fin brun färg och blankt, glansigt skal.

Frys in:
Det går fint att frysa de här kakorna. Packa dem i plastaskar med tättslutande lock. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar