måndag 1 maj 2017

Apelsin- och valnötskaka

DAGENS RECEPT 15-03-25


APELSIN- OCH VALNÖTSKAKA

Detta är en god och annorlunda kaka bakad med både vetemjöl och potatismjöl. Du kan smaksätta den med apelsin eller citron och valnötter eller sötmandel. Den är mycket hållbar.

1 kaka i en 1½-litersform

250 g smör eller margarin
3 dl socker
3 ägg
rivet skal av 1 apelsin
pressad saft av 1 apelsin
1 dl krossade valnötskärnor
eller hackad sötmandel
ev 1 dl russin
2 dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver


Lägg matfettet i en skål och rör det ljust och poröst med sockret. Dela äggen, vitor och gulor var för sig. Rör ned äggulorna i smörblandningen. Tillsätt apelsinskal och -saft, nötkärnor eller mandel samt ev russin.

Vispa äggvitorna till hårt, fast skum. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver väl. Rör ned mjölblandningen i smeten och vänd till sist ned de vispade äggvitorna. Häll smeten i en väl smord form och grädda kakan i ugn vid 175 grader ca 1 timme eller tills den pöst upp, fått färg och verkar genomgräddad. Pröva med sticka, den ska vara torr när du drar ut den ur kakan.

Låt kakan stå ett ögonblick på ugnsluckan. Lossa den sedan försiktigt runt kanterna och stjälp upp den. Låt den kallna under formen.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att grädda


Enklare:
Vispa ägg och socker pösigt. Smält matfettet och rör ned det. Tillsätt smaktillsatserna och rör till sist ned mjölblandningen. Grädda som i vårt recept. Denna kaka blir inte fullt så lätt och luftig som vår, men blir ändå god och fin.

Festligare:
Smaksätt smeten med 2 - 4 msk apelsinlikör, portvin eller sherry, om du vill. Tillsätt valnötter eller mandel. Lägg några hela valnötskärnor i rad ovanpå kakan. Grädda som i vårt recept. Servera kakan skuren i bitar med glass eller vispad grädde som efterrätt. Du kan också dränka in kakan med litet likör eller apelsinjuice.

Kom ihåg:
Potatismjöl är betydligt tyngre än vetemjöl och kan sjunka till botten på kakan om du inte blandar det ordentligt med vetemjöl och bakpulver.

De vispade äggvitorna hjälper till att höja kakan, men du får vända ned dem försiktigt i smeten med några rejäla tag. Rör inte häftigt, för då rör du bort den luft du vispat in i äggvitorna.

Tips och idéer:
Kom ihåg att det är både praktiskt och ekonomiskt att klara av ugnsmatlagning och bakning efter varann. Det drar alltid mest energi att värma upp en ugn - men den behåller å andra sidan värmen en bra stund efter det att du stängt av ugnen. Utnyttja eftervärmen för färdiggräddning eller varmhållning av rätter eller till att torka bröd eller skorpor i.

Frys in:
Den här kakan går fint att frysa in. Frys den hel eller delad. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar