tisdag 9 maj 2017

Rabarber- och jordgubbskaka

RABARBER- OCH JORDGUBBSKAKA

Ca 10 bitar

Ca 3 dl rabarber, skuren i ca 1 cm bitar
ca 2 dl delade jordgubbar
½ + 2½ dl socker
175 g smör eller margarin
2 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk, 3%
75 g vit choklad

Garnering:
½ l jordgubbar
florsocker
citronmeliss eller mynta

Servering:
vaniljvisp eller vispgrädde


Sätt ugnen på 175°.

Blanda rabarber, jordgubbar och ½ dl socker. Rör rumsvarmt matfett och 2½ dl socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ned i äggsmeten växelvis med mjölken. Vänd ned riven choklad.

Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med ett smort bakplåtspapper fastklämt i botten. Fördela rabarber och jordgubbar i formen och peta på bären så att de trycks ned i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 50 - 55 minuter.

Vid servering:
Garnera med jordgubbar och pudra över florsocker. Lägg på citronmeliss eller mynta och servera med vaniljvisp eller vispad grädde.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar