måndag 1 maj 2017

Äppel- och valnötspaj

DAGENS RECEPT 15-02-16


ÄPPEL- OCH VALNÖTSPAJ

Detta är en härlig äppelpaj med mördeg i bottnen och en smuldeg ovanpå. Fyllningen är syrliga äpplen med socker och kanel. En riktig vinterefterrätt.

1 paj i en ca 24 cm-form

Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
75 g smör eller margarin
2 msk socker
1 litet ägg
1 msk kallt vatten

Fyllning:
3 - 4 syrliga äpplen
5 msk socker
1 - 1½ tsk kanel

Smuldeg:
1 dl vetemjöl
2 msk socker
60 g smör eller margarin
60 g hackade valnötskärnor


Hacka samman mjöl och matfett i en skål och finfördela det till en grynig massa. Blanda i sockret och rör i ägget. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman till en deg. Låt den vila ca 30 minuter på kall plats.

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor eller klyftor. Strö över socker och kanel och låt dem stå en stund.

Gör smuldegen: Hacka samman mjöl, socker och matfett. Tillsätt valnötter och blanda allt till en grynig massa.

Kavla ut degen till bottnen och klä en smord tårt- eller pajform med den. Lägg på äppelfyllningen och strö över smuldegen. Grädda i ugn vid från början 175 grader på nedersta falsen. Öka värmen till 200 grader och grädda tills pajen fått fin färg och äpplena verkar mjuka, ca 40 minuter.

Servera pajen varm eller ljummen med vispad grädde eller vaniljglass.


Ca 35 minuter att förbereda
Ca 30 minuter för degen att vila
Ca 40 minuter att grädda


Enklare:
Uteslut degbottnen. Öka mängden äpplen till 6 och ta 5 - 6 msk socker och 2 - 3 tsk kanel till fyllningen. Lägg de skivade eller klyftade äpplena i botten på formen. Strö över en smuldeg gjord på 1½ dl vetemjöl, 3 msk socker och knappt 100 g smör eller margarin. Tillsätt ca 75 g hackade valnötter och grädda ca 35 minuter vid 200 grader.

Kom ihåg:
En mördeg bör alltid få ligga på kallt ställe minst 30 minuter innan du kavlar ut den. Då blir den lättare att hantera. Strö alltid litet mjöl på både bakbord och kavel innan du börjar kavla. Kavla ut den till en rund platta. Vik den mitt itu och sedan mitt itu igen. Lägg sedan den hopvikta degen i formen, vik ut den och kläd formen. Då går degen inte sönder när du flyttar den från bakbordet till formen.

Tips och idéer:
Du kan, om du vill, grädda pajen i ett ugnssäkert fat med låga kanter. Det behöver inte nödvändigtvis vara runt.

Du kan byta ut valnötterna mot ½ dl havregryn. Då blir pajen billigare men något torrare.

Frys in:
Frys gärna in pajen antingen ogräddad eller gräddad. Förpacka väl i tätt frysemballage och grädda sedan den ogräddade pajen direkt från frysen ca 1 timme i 200 grader. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar