måndag 1 maj 2017

Spröda formar med banangrädde

DAGENS RECEPT 15-03-04


SPRÖDA FORMAR MED BANANGRÄDDE

Riktigt spröda och porösa är de här läckra formarna, som blir särskilt goda med en fyllning av skivade bananer, grädde och rostad kokos. Gör gärna stor sats och frys in för kommande behov. Lätta att variera när det kommer gäster.

Ca 36 formar

200 g smör eller margarin
1 dl socker
1½ dl kokosflingor
1 dl havregryn
1 ägg
3½ - 4 dl vetemjöl

Fyllning:
bananer
vispad grädde
ev kokosflingor


Rör matfettet mjukt. Tillsätt socker och rör blandningen ljus och porös. Tillsätt kokosflingor och havregryn. Rör ned ägget. Tillsätt mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila minst 30 minuter på kall plats.

Ta ut degen och dela den mitt itu. Rulla ut varje del till en längd och dela varje i ca 18 jämna bitar. Kläm ut varje degbit tunt i en smord, veckad form. Ställ formarna på plåt med kanter eller i en långpanna. Grädda kakorna i ugn vid 175 grader ca 12 minuter eller tills de fått lätt färg och verkar spröda och genomgräddade. Låt dem svalna.

Fyll dem med skivade bananer och vispad grädde. Strö gärna över litet rostade kokosflingor.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 30 minuter för degen att vila
Ca 12 minuter/plåt att grädda


Billigare:
Gör degen med enbart havregryn och uteslut kokosen. Ta 2 dl havregryn och 3 - 3½ dl vetemjöl till vår sats deg. Den kan lätt bli något smulig. Smaksätt gärna med litet rivet apelsinskal. I övrigt som i vårt recept.

Snabbare:
Hacka samman alla ingredienserna på bakbordet med ett par knivar. Tillsätt ägget sist. Låt degen vila helst 1 timme. I övrigt som i vårt recept.

Festligare:
Byt ut havregrynen i vårt recept mot hackad sötmandel eller hackade eller malda valnötter. Gör degen som i receptet. Låt den vila. Grädda formarna. Fyll dem med vanilj- eller nougatglass och gärna också djupfrysta, lätt tinade hjortron eller björnbär.

Kom ihåg:
Du kan rosta både kokos och havregryn i en torr, varm stekpanna. Tillsätt inget fett. Rör om med en träsked så att grynen/flingorna blir jämnt rostade. Rostningen ger en god smak.

Du kan grädda de här formarna i vanliga släta muffinsformar av metall. De blir då högre och du får bara ut ca 30 formar på vår sats deg.

Tips och idéer:
Bananer som är riktigt mogna blir oftast svartprickiga på skalet. Var inte rädd för att köpa dem, de har bäst smak och konsistens.

Du kan strö riven choklad över fyllningen. Riv på den grövsta sidan på rivjärnet.

Förvara gärna kokos i frys. Den härsknar snabbt i rumstemperatur.

Frys in:
De här läckra formarna går fint att frysa. Låt dem kallna ordentligt. Lägg dem i lager med antingen en lätt pappskiva eller dubbelt smörpapper emellan i burkar eller plastaskar. Förslut väl, lägg gärna en extra fryspåse om burken. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar