måndag 1 maj 2017

Mjuk kokoskaka

DAGENS RECEPT 15-02-24


MJUK KOKOSKAKA

Den här kakan får en god, spännande smak av riven kokos. Du kan också baka den med mald sötmandel eller med nötter. Bröa formen med kokos i stället för med ströbröd, så får kakan en fin yta.

1 kaka i en 1½-litersform

150 g smör eller margarin
1½ dl socker
3 ägg
rivet skal av ½ citron
2 dl kokosflingor
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver


Lägg matfettet i en skål och rör det mjukt. Tillsätt sockret och rör blandningen ljus och porös. Tillsätt äggen, ett i sänder, samt citronskalet. Rör ned kokosflingorna i blandningen. Blanda mjöl och bakpulver väl och rör försiktigt ned detta i smeten.

Smörj en form och bröa den med kokosflingor. Häll smeten i formen och grädda kakan i ugn vid 175 grader ca 55 minuter eller tills den pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddad. Pröva med sticka. Den ska vara torr, då är kakan färdig.

Lossa kakan försiktigt från kanterna och skaka formen lätt. Låt den stå en stund. Stjälp sedan försiktigt upp kakan. Rengör formen, lägg den över kakan och låt svalna.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 55 minuter att grädda


Enklare:
En god kaka med kokossmak får du även om du använder färdig kakmix. Blanda då ca 1 dl kokosflingor i kaksmeten och öka ev mängden vätska något mot vad som anges på förpackningen. Bröa formen med kokosflingor. Följ i övrigt anvisningarna på förpackningen vad gäller gräddningstid och temperatur.

Variation:
Glasera den färdiga kakan med florsocker utrört med litet nypressad citron- eller apelsinsaft. Strö sedan över kokosflingor.

Kom ihåg:
En mjuk kaka med mycket matfett kräver längre gräddningstid och lägre ugnstemperatur för att bli genomgräddad. Den blir å andra sidan mycket saftig och god.

Kokos härsknar ganska lätt. Förvara därför alltid kokosflingor antingen i kylskåp (för kortare tid) eller i frys (för längre tid).

Tips och idéer:
Välj alltid storlek på formen efter vad som anges i recepten. Är formen för stor blir inte kakan så hög och det inverkar på gräddningstiden, som då blir betydligt kortare. Är formen å andra sidan för liten jäser kakan ut över kanterna och "rinner" ut i ugnen. Man bör aldrig fylla en kakform mer än till ca 2/3.

Frys in:
Det går utmärkt att frysa in den här kakan. Låt den bli alldeles kall. Dela den mitt itu eller frys den hel. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 2 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar