måndag 1 maj 2017

Citronkaka med lime

DAGENS RECEPT 15-01-19


CITRONKAKA MED LIME

En citronkaka blir alltid väldigt god och frisk i smaken. Har du dessutom möjlighet att köpa lime (små gröna frukter, släkt med citron) får du en extra pikant smak på kakan.

1 kaka i en 1½-litersform

4 ägg
½ tsk citronsyra
1 krm salt
2½ dl socker
2½ dl vetemjöl
saft av 1 citron
saft av 1 lime eller 2 citroner
2 msk vatten
skal av 1 citron och 1 lime

Garnering:
citron- eller limeskivor
ev gröna blad


Dela äggen, gulor och vitor var för sig. Vispa äggvitorna mycket lätta och porösa med citronsyra och salt. Tillsätt 1/3 av sockret och vispa lätt några minuter. Lägg äggulorna i en annan skål och vispa dem med resten av sockret till en ljus och porös massa. Tillsätt mjölet och rör om väl. Rör ned den pressade saften, vattnet och det rivna skalet av citrusfrukterna.

Vänd försiktigt ned de vispade äggvitorna. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda kakan i ugn vid 175 grader ca 45 minuter eller tills den har pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddad. Pröva med en sticka, smeten får inte fastna på den för då är den inte gräddad.

Lossa kakan försiktigt runt kanterna. Låt den stå en stund och stjälp sedan upp den. Garnera med skivor av citron och/eller lime och ev några vackra blad.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att grädda


Enklare:
Vispa de hela äggen med sockret. Blanda mjölet med salt och citronsyra och rör ned denna blandning växelvis med saft och skal. I övrigt som i vårt recept. Denna metod ger en kaka som inte är fullt så hög och porös, men som ändå är god. Du kan, om du vill, tillsätta ½ tsk bakpulver till mjölblandningen, det hjälper till att höja kakan under gräddningen.

Festligare:
Du kan glasera den färdiga kakan med florsocker utrört med litet citron- eller limesaft. Garnera som i vårt recept eller strö rivet citron- och limeskal över glasyren.

Kom ihåg:
Smörj alltid formen väl, det gör det lättare att stjälpa upp kakan ur den sedan och dessutom blir kakan jämn och vacker på ytan.

Du kan använda vinsyra i stället för citronsyra, när du vispar äggvitorna. De hjälper till att göra äggvitorna mer stabila, när du vispar dem.

Du kan dela kakan i två eller tre bottnar och fylla den med antingen en citronkräm eller med vispad grädde till en citrontårta.

Tips och idéer:
Det går lättast att dela på ägg när de är kylskåpskalla. Då är vitan segare.

Se till att inget av gulan rinner ned i äggvitorna. Då blir det nästan omöjligt att vispa dem till hårt skum.

Använd en torr skål och en torr visp när du ska vispa äggvitor - skölj alltså inte av skål eller visp i vatten innan.

Frys in:
Det går utmärkt att frysa in den här kakan. Låt den först kallna ordentligt. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar