måndag 1 maj 2017

Krabbquiche

DAGENS RECEPT 15-01-26


KRABBQUICHE

De allra flesta av oss tycker om mat som kan förberedas i god tid och sedan bara gräddas eller värmas i sista stund. Särskilt praktiskt och bekvämt vid helger eller när man annars har gäster. Här är en sådan rätt - krabbquiche.

1 quiche = 6 portioner
i en 2-litersform

125 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
½ tsk salt
ev ½ tsk torkad dill
2 msk vatten eller grädde

Fyllning:
1 purjolök
1 msk smör eller margarin
1 burk krabba i vatten, 200 g
4 ägg
4 dl mjölk
½ tsk salt
ev krabbspadet
1 msk hackad dill

1 dl stark riven ost


Börja med att göra degen. Hacka samman matfett och mjöl till en grynig massa. Tillsätt salt, dill och vätska och arbeta snabbt ihop till en deg som får vila i kylskåp ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form.

Kavla lätt ut degen och klä formen med den. Se till att degen kommer upp på kanterna. Nagga degen lätt. Förgrädda pajskalet 5 minuter.

Skölj och strimla purjolöken och fräs den några minuter i litet matfett i en stekpanna. Lägg purjon i botten på formen. Lägg på krabban, delad i bitar. Vispa samman ägg och mjölk och tillsätt salt, ev krabbspad och dill. Häll äggstanningen över fyllningen i formen. Grädda quichen i ugn ca 20 minuter. Öka värmen till 200 grader och strö över den rivna osten. Grädda ytterligare ca 10 minuter eller tills den pöst upp, fått fin färg och är genomgräddad.

Gott att servera med en grönsallad med senapsdressing.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 30 minuter för degen att vila kallt
Ca 30 minuter att grädda


Festligare:
Gör pajdegen som i vårt recept. Låt den vila. Förgrädda den ca 7 minuter. Lägg 1 burk avrunna kronärtskockshjärtan på degbotten i stället för purjolök. Täck med krabba eller med rensade räkor, ca 300 g. Häll över äggstanningen och grädda som i vårt recept.

Annorlunda:
Gör degen med hälften grahamsmjöl och hälften vetemjöl. Låt den vila. Lägg 1 skivad, smörfräst purjolök i botten på degskalet när du gräddat det några minuter. Strö över litet timjan och täck med 1 burk avrunna musslor. Häll på äggstanningen och grädda som i vårt recept.

Kom ihåg:
Om du får några degrester över när du klätt formen kan du frysa dem. Du kan också kavla ut dem och ta ut figurer med mått och grädda dem på plåt. Servera dem till quichen.

Vispa aldrig en äggstanning för mycket, då blir den blåsig och kan lätt vassla sig. Vispa bara så länge att ägg och mjölk är väl blandade.

Tips och idéer:
Det är klokt att nagga degen lätt innan du gräddar pajskalet. Då blåser degen inte upp och blir jämnare genomgräddad.

Grädda quichen först på nedersta falsen i ugnen. Flytta sedan upp den i mitten och låt den grädda färdig. Quichen kan annars bli litet "degig" i botten.

Frys in:
Frys gärna in den här quichen ogräddad. Förpacka väl i tätt frysemballage. Grädda sedan quichen när den ska serveras. Ta ut den i god tid från frysen. Sätt in den i kall ugn och låt den grädda nästan färdig. Strö över osten och grädda den sedan helt färdig. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar