fredag 12 maj 2017

Citronrutor med krämig glasyr

CITRONRUTOR MED KRÄMIG GLASYR

Lyxiga långpannerutor som även kan bjudas som dessert.

36 st

5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker
200 g smör
1 ägg

Fyllning:
8 ägg
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk Maizena majsstärkelse
rivet skal och 1 dl saft av 2 citroner
300 g färskost, t ex Philadelphia
3½ dl crème fraîche

Dekoration:
1 - 2 liter jordgubbar
citronskivor
½ dl florsocker


Sätt ugnen på 200°.

Hacka samman mjöl, bakpulver, socker och smör för hand eller i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Svep in den i plast och låt den vila i kylen 30 minuter. Kavla eller tryck ut degen så att den passar en bakpappersklädd långpanna, 30 x 40 cm. 

Fyllning:
Vispa samman ägg, socker, vaniljsocker och Maizena. Tillsätt citronskal och -saft, färskost och crème fraîche och rör till en jämn smet. Häll fyllningen över degen i långpannan och grädda i nedre delen av ugnen 30 - 40 minuter tills kakan stelnat. 

Låt kakan svalna och skär upp den i rutor. Dekorera med halverade jordgubbar och små bitar skivad citron. Sikta över litet florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar