torsdag 18 maj 2017

Fyllda citronrutor

FYLLDA CITRONRUTOR

Här är det citron för hela slanten, både i och på! Till det en ljuvligt god citronsmörcrème som räcker till både fyllning och en klick på toppen. Skär kakorna i små kvadrater, de är godast så, och dekorera med ett par bitar syltat citronskal.

1 långpanna, 30 x 40 cm

100 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
4 ägg
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
2 dl standardmjölk

Citronsmörcrème:
100 g smör
8 dl florsocker eller citronflorsocker
2 msk nypressad citronsaft

Syltade citronskal:
1 citron
½ dl socker
½ dl vatten

2 msk kokosflingor till formen


Sätt ugnen på 175°.

Börja med att sylta citronskalen. Tvätta och skala citronen, skär bort allt det vita och strimla tunt. Koka upp socker och vatten, lägg i strimlorna och låt dem koka ca 5 minuter. Ta upp dem och låt dem kallna på bakplåtspapper.

Klä en långpanna med smort bakplåtspapper, dofta kokosflingor i botten. Rör smör och socker pösigt. Rör i äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och rivet citronskal och rör ned i smeten växelvis med mjölken. Häll smeten i långpanna och grädda ca 20 minuter. Låt kakan kallna.

Rör smör och florsocker poröst till smörcrèmen och tillsätt citronsaften. Rör till en jämn och fin smet. Skär kakan i ca 4 cm breda remsor från kortsidan. Dela varje remsa mitt itu, i en över- och en underdel, och bred citronsmörcrème på underdelen. Lägg åter ihop delarna och tryck till lite. Skär kakremsorna i 4 x 4 cm stora rutor. Bred citronsmörcrème på toppen av varje kaka och dekorera med syltade strimlor av citronskal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar