måndag 1 maj 2017

Brownie med nötig tosca

DAGENS RECEPT 15-06-07


BROWNIE MED NÖTIG TOSCA

Choklad och nötter är en klassisk kombination. Nötter som får gifta sig med en härligt kladdig tosca gör kakan oslagbar!

1 plåt

350 g mjukt smör eller margarin
6 dl socker
3 dl kakao av god kvalitet
1 dl ljus sirap
½ tsk salt
6 ägg
3 dl vetemjöl

Toscatopping:
265 g blandade nötter (mandel,
pistage, macadamia och/eller pecan)
165 g normalsaltat smör (eller margarin)
1½ dl socker
3/4 dl honung
3/4 dl grädde


Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa matfett och socker vitt och pösigt och blanda sedan i kakao, sirap och salt. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ned vetemjölet i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt och fyll med smet. Grädda mitt i ugnen 15 - 25 minuter. Pröva med en sticka, den ska vara litet kladdig. Låt svalna.

Toscatopping:
Mät upp alla ingredienserna utom nötter i en kastrull. Blanda och koka massan till 118 grader. Har du ingen termometer kokar du tills massan blir svagt gyllenbrun och gör ett kulprov. Blanda i nötterna och låt smeten svalna litet. Bred ut toscan ovanpå kakan och skär upp i rutor med en vass kniv.

Kakan går utmärkt att frysa.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar