måndag 1 maj 2017

Kardemummakrans med päron

DAGENS RECEPT 15-03-12


KARDEMUMMAKRANS MED PÄRON

Den här vetekransen med härlig smak av kardemumma och fin saftighet av rårivna päron är väl värd att pröva. Kombinationen låter kanske annorlunda, men resultatet blir härligt gott.

1 krans

25 g jäst
3 msk smör eller margarin
2 dl mjölk
3 msk socker
1 msk mald kardemumma
1 tsk krossad kardemumma
2 rårivna päron
½ tsk salt
7 - 8 dl vetemjöl

Pensling:
uppvispat ägg


Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull och häll på mjölken. Värm till ca 37 grader. Häll litet av vätskan över jästen och lös upp den. Tillsätt resten av vätskan, socker, kardemumma, päron och salt. Rör om väl. Tillsätt mjölet, litet i sänder, och arbeta till en blank och smidig deg. Hur mycket mjöl som går åt beror på hur saftiga päronen är. Dofta över litet mjöl.

Låt degen jäsa på varm, dragfri plats ca 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Kavla ut den till en avlång kaka och rulla ihop den hårt till en rulle. Lägg rullen som en krans på smord plåt och låt jäsa ytterligare ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg.

Grädda i ugn vid från början 200 grader ca 10 minuter eller tills kransen fått fin färg och verkar genomgräddad. Pröva med sticka - den ska vara torr när du drar ut den. Låt kransen svalna under duk.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 20 minuter att grädda


Annorlunda:
Om du vill kan du fylla kransen med en blandning av matfett, socker, kardemumma och rårivet päron. Beräkna 3 msk smör, 3 msk socker, 1 tsk kardemumma och 1 dl rårivet päron till kransen. Bred fyllningen över degen när du kavlat ut den. Rulla ihop till en hård rulle. I övrigt som i vårt recept.

Du kan också fylla kransen med rårivet päron blandat med litet honung.

Snabbare:
Använd färdig vetebrödsmix till degen. Baka ut som i vårt recept. Låt degen jäsa bara 1 gång på plåten. Grädda som i vårt recept.

Kom ihåg:
Päron mörknar lätt när du skalar och råriver dem. Du kan pressa litet citronsaft över, om du vill, för att förhindra att päronen blir bruna. Men i en deg gör det egentligen ingenting att de blivit mörka.

Kardemumma finns både hel, i kärnor och mald. Till denna krans ska du använda både mald och krossad kardemumma.

Tips och idéer:
Använd aldrig mer mjöl än vad som behövs för att göra degen smidig och blank. Har du för mycket mjöl i degen blir den hård och brödet torrt och tråkigt. Var därför noga när du mäter upp mjöl. Packa aldrig måttet och ta alltid strukna mått.

Förvara brödet i rumstemperatur antingen inlindat i en plastpåse eller i en brödburk med tättslutande lock.

Frys in:
Det går utmärkt att frysa in detta bröd. Låt kransen svalna ordentligt. Dela den gärna mitt itu eller i mindre bitar. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar