måndag 1 maj 2017

Mörka rågkakor

DAGENS RECEPT 15-02-25


MÖRKA RÅGKAKOR

De här rågkakorna blir ganska mörka och tunna men de har kraftig smak och ger tänderna litet motion. Genom att blanda rågkross i degen gör du dem extra nyttiga.

Ca 12 kakor

5 dl mörkt öl, t ex lättöl
2 dl rågkross
50 g jäst
½ dl matolja
2 tsk salt
3 msk mörk sirap
2 dl extra grovt rågmjöl
9 dl matbrödsmjöl av vete och råg

Pensling:
vatten
rågmjöl


Värm 2 dl öl till ca 40 grader och slå det över rågkrossen. Låt stå ca 24 timmar.

Smula sönder jästen i degbunken. Värm resten av ölet och matoljan till ca 37 grader. Rör ut jästen med litet av blandningen och tillsätt resten. Slå det över rågkrosset. Tillsätt salt och sirap. Arbeta in mjölet litet i sänder till en blank, smidig deg. Täck över med bakduk och låt degen jäsa på varm, dragfri plats ca 50 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda den smidig. Dela den i ungefär 12 jämna bitar. Kavla ut varje del till en rund kaka, nagga dem och lägg dem på smorda plåtar. Låt jäsa på varm plats ytterligare 25 minuter. Pensla dem med litet varmt vatten och dofta över litet rågmjöl.

Grädda i ugn vid 200 - 225 grader ca 12 minuter eller tills kakorna pöst upp, fått färg och verkar genomgräddade. Låt kallna på galler under duk.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 24 timmar att svälla
Ca 1 1/4 timme att jäsa
Ca 12 minuter att grädda


Enklare:
Gör degen och låt den jäsa precis som i vårt recept. Ta upp den på bakbordet och knåda den smidig. Smörj en långpanna. Kavla ut degen så att den passar formen på pannan. Lägg i degen och nagga den lätt. Låt den jäsa upp men skåra den lätt i jämna rutor först. Följ i övrigt vårt recept men grädda vid 175 - 200 grader 15 - 18 minuter eller tills brödet jäst upp, fått fin färg och verkar genomgräddat. Låt brödet kallna under duk. Bryt det sedan i bitar efter skårorna.

Snabbare:
Använd färdig rågbrödsmix till degen. Pensla med vatten och strö över litet rågmjöl vid gräddningen.

Kom ihåg:
Fullkorn i en matbrödsdeg gör den "tuggvänlig". För att få rågkrossen litet mjukare är det viktigt att låta dem svälla i litet av degvätskan.

Rågmjöl ger degen och brödet en kraftig, fin smak men kom ihåg att du alltid måste ha en viss mängd vetemjöl i blandningen för att få degen smidig.

Tips och idéer:
Lagom mängd jäst till ca 5 dl degspad är 50 g. Om du ökar jästmängden till 75 g kan du få degen att jäsa snabbare men brödet blir inte så smidigt i konsistensen och blir inte heller lika hållbart och fylligt i smaken.

Sirapen i degen kan bytas ut mot honung.

Frys in:
Rågkakorna går fint att frysa. Låt dem kallna. Förpacka dem med smörpapper eller aluminiumfolie mellan varje. Använd tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar