tisdag 16 maj 2017

Marängtårta med jordgubbsmousse

MARÄNGTÅRTA MED JORDGUBBSMOUSSE

1 tårta

Marängbottnar:
5 äggvitor
3 dl socker
1 msk Maizena majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger
40 g mandelspån

Jordgubbsmousse:
250 g färska jordgubbar
3/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
4 dl vispgrädde

Fyllning:
250 g färska jordgubbar

Garnering:
jordgubbar
jordgubbs- eller myntablad
8 marshmallows


Rita 3 rundlar, ca 15 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Gärna större om plåten tillåter. 

Bottnar:
Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret, litet i taget, och fortsätt vispa tills smeten är fast. Sikta ned Maizena och rör ned vinäger. Fördela smeten jämnt i rundlarna och strö över mandelspån. Sätt in i 175° varm ugn och sänk direkt till 125°. Grädda 1 timme och 15 minuter. Stäng av värmen och låt bottnarna stå kvar tills ugnen kallnat, gärna över natten.

Mousse:
Mixa jordgubbarna med flor- och vaniljsocker. Låt gelatinbladen ligga i lite kallt vatten 5 minuter. Vispa grädden hårt. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i en kastrull med 2 msk jordgubbsmix. Värm försiktigt tills gelatinet smält. Låt svalna litet och blanda ned i jordgubbsmixen. Låt stå ca 15 minuter innan det blandas med grädden.

Fyllning:
Skiva jordgubbarna. Fördela mousse och jordgubbar mellan och ovanpå marängbottnarna. 

Garnera tårtan med jordgubbar, gröna blad och marshmallows.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar